Populaire zoektermen
Veel mensen die een navigatie systeem hebben, praten over ‘de TomTom’. Vaak genoeg is dat navigatiesysteem echter van heel ander merk. Zo werkt dat ook bij betonplaten. Vaak gaat het over ‘Stelconplaten’, maar zijn het merkloze betonplaten. Originele Stelconplaten worden maar door 1 fabriek in Nederland gemaakt. Ze zijn gemakkelijk te herkennen aan de stalen hoeklijn waar ‘Stelcon’ in gegraveerd staat, of, wanneer het om platen zonder stalen hoeklijn gaat, op de zijkant van de plaat. Alle platen die niet uit deze fabriek komen, noemen we (merkloze) betonplaten of industrieplaten.
Een originele stelconplaat scoort goed op maatvastheid en betonkwaliteit. Daarnaast zijn deze platen erg waardevast. Daar hangt dan ook wel weer een prijskaartje aan natuurlijk: ze zijn snel 10-20% duurder dan merkloze betonplaten (afhankelijk van het type).
Betonplaten en Stelconplaten zijn leverbaar met of zonder stalen hoeklijn. De keuze voor een stalen hoeklijn heeft als voordeel dat je de platen nagenoeg zonder kier tegen elkaar aan kunt leggen. Platen zonder stalen hoeklijn hebben vaak een vellingkant (afgeschuinde kant) waardoor er een soort sleufje ontstaat wanneer je platen tegen elkaar aanlegt. Met bijvoorbeeld rolcontainers met kleine zwenkwieltjes kan dat vervelend zijn.
Voor bijvoorbeeld een boerenerf adviseren wij eigenlijk altijd platen zonder stalen hoeklijn. Die hoeklijnen kosten namelijk geld, en wanneer de platen uitvreten door bijvoorbeeld maissap komen ze los van de plaat, gaan ze omhoog staan en zorgen zo voor beroerde situaties.
Wanneer je betonplaten goed wilt leggen, is het belangrijk om een goede ondergrond te hebben. Het beste resultaat behaal je met een vlak zandbed, het liefst gemaakt van grof zand. Daarnaast kun je betonplaten het beste leggen met een voeg van ongeveer 5 mm tussen de platen: op deze manier hebben de platen voldoende ruimte om zich te zetten in het zandbed, en bovendien raken de platen zo minder snel beschadigd tijdens het leggen. Op sommige platen zitten kleine verdikkingen aan de zijkant, maar je kunt ook gebruik maken van afstandhouders (van bijv. hardboard).
Voor iedere toepassing zijn er verschillende betonplaten. Het verschil zit vooral in de samenstelling en afwerking van de betonplaten. Afhankelijk van waarvoor je de betonplaten gebruikt, kun je bijvoorbeeld kiezen voor onbewapend beton, gewapend beton of constructief gewapend beton. Ongewapend beton spreekt voor zich. Gewapende betonplaten zijn standaard voorzien van lichte wapening die enkel functie heeft kort na het produceren van de plaat. Daarna is de betonkwaliteit van de betonplaat zo hoog dat de wapening geen functie meer heeft. Vervolgens heb je ook nog constructieve betonplaten. In deze platen zit zoveel wapening dat deze, ook na het uitharden van het beton, bijdraagt aan de sterkte van de betonplaat. In de praktijk worden dit soort platen enkel toegepast in de meest extreme situaties.
Ook de afwerking verschilt: je hebt bijvoorbeeld gladde of gebezemde betonplaten, of met een traanplaatmotief. Gladde betonplaten kunnen bij bepaalde weersomstandigheden voor gevaarlijke situaties zorgen (zoals bij regen) en kunnen dus beter binnen worden gebruikt. Fijn of grof gebezemde betonplaten zorgen voor meer grip. Betonplaten met een traanplaatmotief zorgen ook voor betere grip, maar zijn eenvoudig schoon te maken doordat de plaat verder glad is afgewerkt.
Dat kan bij ons. Wij hebben betonplaten in lengte- en breedtematen tussen 0,5 en 3,0 meter. Je vindt ons assortiment hier. Voor vragen of meer informatie kun je altijd bellen naar 0318-742144 of mailen naar info@fvr-trading.nl.